Hívjon a hét bármely napján 8:00 és 20:00 között!
Szolgáltatási terület: BUDAPEST
06-20-398-7569
Milyen gyakran kell vízkőteleníteni az elektromos bojlert

Milyen gyakran kell vízkőteleníteni a bojlert

Milyen gyakran vízkőtelenítsűk az elektromos bojlereket


Sokunkban felmerül a kérdés, milyen gyakran érdemes vízkőteleníteni elektromos bojlerünket, érdemes e rá időt, energiát, pénzt áldozni.

De mielőtt elhamarkodottan döntenénk, ismerjük meg miért vízkövesedik a bojler.

 

Mi a vízkő, hogy kerül a bojlerbe?

A vízkő a vízvezeték hálózatunk által szállított csapvízben oldott állapotban megtalálható ásványi anyagok, hő hatására kiváló és lerakódó terméke, ilyen például a mészkő vagy a magnezit.

Az átalakulási folyamat ott jelentkezik leginkább ahol magas felületi hőmérséklet alakul ki. Erre tökéletesen alkalmas az üzemelő bojler fűtőszál felülete. A fűtőszál felületén nagyon hamar elkezd lerakódni, kicsapódni a vízkő, ami egy idő után a magas hőmérséklet hatására, elkezd töredezni és lepereg a fűtőszál felületéről a bojler aljára. Ekkor elkezdődik a vízkő lassú felhalmozódása, ami egy két év elteltével már teljesen beborítja a fűtőszál környezetét, ami miatt jelentősen csökken a bojler hatásfoka.

Hajdú bojler vízkőtelenítés Budapest
Bojler vízkőtelenítés Budapest 06-20-398-7569

Elektromos bojler vízkőtelenítés ára

Előre is köszönjük hívását

 Minden elektromos bojler vízkövesedik?

Sajnos igen

De van néhány tényező, ami befolyásolja a vízkő mennyiséget. Ilyen például a hálózati víz keménysége, amit csak vízlágyító használatával csökkenthetünk.
Azt is tudomásul kell vennünk, hogy minél magasabbra állítjuk a bojler hőfokszabályzó gombját, minél melegebb meleg víz készítésére kényszerítjük, elektromos készülékünket annál több vízkő termelődik. Tehát nagyon nem mindegy, hogy mennyi a beállított víz hőfok.

Ha tehetjük, soha ne állítsuk az ideális 55-60 celsius fok fölé a vízhőmérsékletet.
Az sem mindegy, hogy mennyi meleg vizet kell egy nap bojlerünknek felmelegíteni, és hányszor. Tehát a bojler vízkövesedés mértéke függ a felhasznált, és felmelegített melegvíz mennyiségétől is.

Láthatjuk, hogy a vízkőképződés nem megállítható, de egy kis odafigyeléssel csökkenthető. Tapasztalataink szerint egy átlagos karbantartási ciklus alatt, ami két - három év, akár 3 - 3,5 kilogramm vízkő is ronthatja elektromos bojlerünk hatásfokát. Ami természetesen pénztárcánkra is károsan hat, a megnövekedett villanyfogyasztás miatt.

El tudjuk képzelni, hogy mennyi vízkő rakódik elektromos bojlerünk fűtőszál felületére, ha kihagyunk két három karbantartási ciklust is, azaz 5 - 6 év alatt. Ilyenkor már a tulajdonosok megdöbbenésére akár egy 10-15 literes vödör megtelik az elektromos bojler vízkőtelenítése során. Főleg a hölgyek szörnyülködnek a nem túl gusztusos látványon, amikor szembesülnek vele, hogy milyen koszos vízben fürödtek idáig. Aki már látott bojlerből eltávolított vízkövet tudja mire gondolok

miért baj ha vizkőves bojlerMiért baj, ha vízköves a bojler?

Minél tovább húzzuk, halasztjuk a bojler vízkőtelenítését az idő haladtával a vízkőmennyíség növekedésével, egyre csökken a víztartály térfogata, kapacitása is. Ami egyáltalán nem elhanyagolható kérdés, mivel ha elfogy a melegvíz a tartályból akár 4-5-órát is várni kell, hogy újra legyen elegendő meleg víz a soron következő fürdésre váró személynek.

Elektromos bojlerünk akkor működik a leggazdaságosabban, és leghatékonyabban, ha a fűtőszál közvetlenül érintkezik a tartályban lévő vízzel. Mivel a fűtőszál feladata a belé táplált elektromos áramot hővé alakítani és a fűtőszál köpenyén keresztül átadni a tartályban lévő hideg víznek. Ezt az ideális állapotot rontja, és egyre csak csökkenti a felhalmozódott vízkő mennyisége.

Ugyanis a vízkő remek hőszigetelő anyag révén csökkenti a fűtőszál hőátadási képességét. Ezért a lerakódott és rossz hővezető tulajdonságú vízkő miatt, csak lassabban, többlet energia felhasználásával tudja elérni bojlerünk a beállított vízhőmérsékletet.

Milyen hibákat okoz a vízköves bojler?

Bojler karbantartási munkánk alkalmával rengetegszer találkozunk, a bojler vízkövesedés miatt szétéget elektromos bojler csatlakozók és bojler elektronikákat összekötő vezetékek szétégésével. Ami szintén ezért van, mert a vízkő miatt megnő a bojler felfűtési ideje.

Azaz, hogy ugyan azt a megszokott vízhőmérsékletet elérje a bojlerben a melegvíz hőmérséklete, hosszabb ideig kell fűtenie, ami a vezetékek túlmelegedésével, megolvadásával járhat

A vízkővel borított fűtőszál gyakran túlmelegszik, mivel a víz ilyenkor már nem érintkezik, a fűtőszál felületével közvetlenül ezért felforrósodik a környezete. Aminek következtében a fűtőszál gumi tömítése kikeményedik, megég, ami miatt megszűnik a bojler tömítettsége, és csöpögni kezd a bojlerből a víz.

A bojlerből szivárgó csöpögő víz tönkre teheti a bojler elektronikáját, zárlatot okozhat. A hőkorlátozó és a hőfokszabályzó elektronika cseréje esetén növekedhet a bojler vízkőtelenítés ára.

Tehát legalább 2 évente vízkőtelenítsük az elektromos bojlereket.

Hajdú bojler vízkőtelenítés Budapest
Bojler vízkőtelenítés Budapest 06-20-398-7569

Elektromos bojler vízkőtelenítés ára

Előre is köszönjük hívását

 Ha tetszett a cikk, ossza meg, vagy lájkolja, hogy még többen olvashassák!Az oldalon sütiket használunk. Elfogadom.