Hívjon a hét bármely napján 8:00 és 20:00 között!
Szolgáltatási terület: BUDAPEST
06-20-398-7569
Hajdu villanybojler vízkőtelenítése házilag előtte és utána

Hajdu villanybojler vízkőtelenítése házilag


A Hajdu villanybojler rendszeres vízkőtelenítése rendkívül fontos a készülék élettartama szempontjából.

Hajdu villanybojler vízkőtelenítésének gyakoriságát nagyban befolyásolja a beállított víz hőfoka a meleg víz használatának mennyisége és a víz minősége.

Ha semmi gyanúsat nem észlelünk a berendezés működése közben, akkor elég két -három évente a karbantartás, de ha van rá lehetőség, akár másfél félévente is el lehet végezni vagy végeztetni.

A villanybojler túlzott vízkövességének vannak olyan jellegzetes ismertetőjelei, melyek egyértelműen arra utalnak, hogy sürgős közbeavatkozás szükséges. A feladatot bízhatjuk egy képzett villanybojler szerelőre, de akár mi magunk is megpróbálkozhatunk vele, hiszen a Hajdu villanybojler vízkőtelenítése házilag sem tűnik bonyolult feladatnak, de csak ovatosan, jobb a békesség.

Ha mégis úgy döntünk, hogy házilag végezzük el a vízkőtelenítést, tájékozódjunk széles körben a folyamatról, hogy biztosan ne ronthassunk el semmit, és ne sodorjuk magunkat és családtagjainkat életveszélybe! Fel kell mérni rendelkezünk e megfelelő szerszámokkal, és alkatrészekkel. Lássuk hát, melyek a Hajdu villanybojler vízkőtelenítésének lépései!

 A házi vízkőtelenítés lépései

Hajdu villanybojler vízkőtelenítése házilag, a bojler tisztítás megkezdése előtt mindenképpen áramtalanítsuk a készüléket! Kapcsoljuk le a elektromos hálózatunk biztositéktábláján a villanybojler kismegszakítóját . Jó esetben külön áramkörön kell lennie a bojlernek, illetve ha éjszakai áramra van csatlakoztatva a készülék a éjszakai villanyóra mellet található a biztosíték amit le kell lekapcsolni. 

Sokak számára problémát szokott okozni, hogy hogyan eresszék le a vizet a bojlerből. 

Áramtalanitás után zárjuk el a Hajdu villanybojler előtt található hidegvíz elzáró csapott. Kezdődhet a bojler ürítése, nyissunk ki el csapoló egység melegvíz elzáróját, hogy leeresszük a nyomást a a tartályból. Ekkor csak a túlnyomás fog távozni a bojlerből, a teljes ürítéshez meg kell nyitnunk a bojler biztonsági szelepén található tekerőgombot, óvatosan elforgatva a szelep oldalán található elvezető csövön keresztül megindulhat a tartály ürítése. 

Vigyázzunk, hogy indokolatlanul ne tekergessük a mmg bojler szelep ürítő gombját mert könnyen tönkremehet a rugószerkezete és a villanybojler feltöltése után folyamatosan csöpögni folyni fog. A maradék víz a záró fedél levétele után fog távozni.

Tipp:

Mi a bojler szelep védelmében minden esetben leszereljük a szelepet és a helyére 3/4" slagot húzva ürítjük a villanybojlereket.

Vízkőtelenítés Hajdu villanybojler elektronika eltávolításaElektromos alkatrészek eltávolítása

Víztelenítés után csavarozzuk le a elektromos fedelet, ami alatt található a bojler elektronika azaz a hőfokkorlátozó,hőkorlátozó az alaplap amire felvan szerelve a bojler fűtőszáll. Ellenőrizzük fázisceruzával még egyszer, hogybiztosan áramtalanítvavan a villanybojler! 

Régi típusú Hajdu villanybojler esetében betáp kábel a bojleren lévő sorkapocsba van bekötve. A kábelek leszerelése lehúzása előtt érdemes lefényképezni, kapcsolási rajzott készítenia bojler bekötésről. 

Ezután húzzuk szét a kábelcsatlakozásokat, távolítsuk el a földelő vezetékeket! Következő lépésként csavarjuk le a biztonsági hőkorlátozó rögzítő csavarját, majd távolítsuk el a bojler alaplapon keresztül a bojler közepébe vezetett 2db hőérzékelő szondát. 

Amiből az egyik a bojler hőkorlátózóé a másik a hőfokszabályzóé. Itt is figyeljünk, hogy nehogy megtörjük az érzékelők kapilláris csövét mert utána használhatatlanná válik és a cseréjére lesz szükség. Mostanra egyre átláthatóbb és tisztul a kép.

Hajdu bojler alaplap zárófedél leszereléseBojler vízterének megbontása

Jöhet a bojler alaplap eltávolitása, amit az alaplap szélén található hat darab csavar eltávolításával, meglazításával kezdünk. Készüljünk fel rá hogy a bojler aljában még maradt maradék víz. Ha a kád a bojler alatt van, akkor arögzítő csavarok meglazításával a kádba távozik a víz.

Ha nem a kádba, akkor vödrökbe tudjuk beleengedni a vizet. Járjunk el körültekintően ebben az esetben is gondoljunk arra, hogy kellő védelmet biztosítsunk kádunknak dugjuk be a lefolyóját hogy nehogy eltömődjön a bojlerből potyogó vízkőtől és a felületét is védeni kell az esetlegesen kieső alaplap csavaroktól nehogy megsérüljön a kád zománcozása.

Soha ne távolítsuk el az alaplap összes rögzítő csavarját, mivel az alaplapra rakódott vízkő miatt megnő annak a súlya. Miután lefolyt a maradék víz is a villanybojler aljából, az alaplapot az utolsó csavarok eltávolítása után lefelé kihúzzuk a bojler testből. Ekkor döbbenetes látvány fogad minket látni fogjuk hogy az évek során mennyi vízkő rakódott le bojlerünk fűtőszálára és láthatjuk a bojler anód korrodálását fogyását is. Kezdődhet a bojler tisztítás

Hajdu villanybojler vizkőtelenítése házilagVízkőtelenítés

Az alaplap eltávolítása után, egy rongy segítségével távolítsuk el a bojlerház belső faláról a vízkövet, majd az alaplapot is tisztítsuk le!
Ekkor derül ki, hogy érdemes-e kicserélni a fűtőbetétet, illetve az aktív anód rudat. Az alaplap megtisztítása után szereljük be az új alkatrészeket, majd helyezzük vissza a helyére!

Ne feledjük, hogy ha úgy döntünk hogy nem cseréljük ki a régi anódot és fűtőbetétet, a tömítéseit mindenképp cseréljük ki újjakra. Nem javasolt a régi kikeményedett elöregedet tömítésekkel összeszerelni a villanybojlert mert csöpögni fog. Tömítések, anód és fűtőszál cseréje után kezdőthet az összeszerelés.

Tipp: Mi minden esetben javasoljuk az anód és fűtőszál cseréjét minden vízkőtelenítés alkalmával.

Hajdu bojler szerelő BudapestÖsszeszerelés

A visszaszerelést a bojler alaplap visszahelyezésével kezdjük figyelve az új alaplap tömítés illeszkedésére, csavarok elhelyezésére. A rögzítő csavarokat egyenletesen fokozatosan húzzuk meg nehogy véletlenül egyiket túlhúzva tömítetlenség alakuljon ki összeszerelés után. Amennyiben leszereltük a bojler biztonsági szelepet a hidegvíz oldali bojler csonkjáról a menet tömítése után szereljük vissza.

Ellenőrizzük a tömítéseket a flexibilis bekötőcsövek hollandijában és húzzuk meg a csatlakozásokat. Miután mindent rendben találtunk jöhet a nyomáspróba, nyissuk ki a villanybojler előtti szakaszelzáró sarokszelepét, csapját.

Ne feledjük, hogy feltöltéskor ki kell engedni a levegőt a bojler tartályából amit egy melegvíz csapon keresztül tehetünk meg. Miután a meleg víz csapon már folyamatosan megszakítások nélkül áramlik a víz elzárhatjuk megvagyunk a tartály töltésével. Feltöltés után ellenőrizzük hogy nincs e szivárgás valamelyik csatlakozásnál, tömítésnél.

Tipp: Érdemes egy negyed órát várni és csak utána, miután biztosan nincs szivárgás, elkezdeni az elektromos alkatrészek visszaszerelését.

Hajdu villanybojler elektromos bekötese BudapestenHajdu villanybojler elektromos bekötése

Vízkötelenítés, nyomáspróba után a következő lépés az elektromos kábelek szerelvények visszaszerelése.

A szétszereléskor eltávolított
hőkorlátozó és hőfokszabályzó hőérzékelő szondáinak visszahelyezésével kezdjük a folyamatot, amiket óvatosan visszahelyezünk a alaplapon lévő merülő hüvelybe.

Ezután rögzítsük a hőkorlátozót az alaplapra. Jöhetnek a kábelek visszaszerelése, figyeljünk oda hogy minden a megfelelő helyre kerüljön, most jön jól ha készítettünk szétszerelés előtt rajzot vagy fotót a bekötésről.

Nagyon fontos hogy a földelő vezetékek is mindenhova vissza legyenek kötve. Ha mindent rendben találunk helyezzük vissza az elektromos fedelet.

A fedelen található hőfokbeállító gomb legyen lekapcsolt állapotban, kapcsoljuk vissza a bojler kismegszakítóját utána tekerjük fel a hőfokszabályzó gombját. A kontroll lámpán ellenőrizhetjük, hogy elindult a villanybojler fűtése.

Hajdu villanybojler vízkötelenítése házilag is elvégezhető, de látjuk, hogy rengeteg kis apróság van amire oda kell figyelni főleg elektromos bekötés során. Ezért mindenkit kérek hogy inkább bízza vilanybojler vízkőtelenítését, tisztítását, bekötését megfelelő tapasztalattal rendelkező szerelőre. Aki a helyszínre érkezve rendelkezik a megfelelő szerszámokkal és nem utolsó sorban minden alkatrésszel.

Hiszen azt se feledjük hogy a bojler alkatrészekből is több típus létezik amit az évek folyamán gyártottak így mindenképp érdemes tájékozódni szerelés Hajdu villanybojler vízkőtelenítés előtt.

A vízkőtelenítés ára: 25.000 Ft, az alábbi bojlerek esetÉben:

Hajdu 80 literes bojler
  • Vízkőtelenítés + új fűtőszál + új anód + új tőmítések
  • Régi típusú ZE Hajdu villanybojler esetén: Z 50 E, Z 80 E, Z 120 E, 
  • Új típusú ZEK Hajdu villanybojler esetén: Z 30 EK , Z 80 EK , Z 120 EK, 
  • Hajdu ECO Aquastic villanybojler esetén: Aq 80 , Aq100 , Aq 120 
  • Kiszállási díj + 4000.-Ft

A vízkőtelenítés ára: 27.000 Ft, az alábbi bojlerek esetében:

Hajdu 120 literes bojler
  • Vízkőtelenítés + új fűtőszál + új anód + új tőmítések
  • Régi típusú ZE Hajdu villanybojler esetén: Z 150 E, Z 200 E
  • Új típusú ZEK Hajdu villanybojler esetén: Z 150 EK, Z 200 EK
  • Hajdu ECO Aquastic villanybojler esetén: Aq 150 , Aq 200 
  • Kiszállási díj + 4000.-Ft

Nyári Tibor Hajdu villanybojler szerelő 06 20 398 7569

Ha tetszett a cikk, ossza meg, vagy lájkolja, hogy még többen olvashassák!