Hívjon a hét bármely napján 8:00 és 20:00 között!
Szolgáltatási terület: BUDAPEST
06-20-398-7569
villanybojler biztonsági szelep

Karbantartási kisokos villanybojlerekhez II. rész

bojler szelep csopogA Biztonsági szelep

A biztonsági szelep olyan, nélkülözhetetlen biztonsági alkatrész a villanybojlerek esetében, melynek a beépítése, minden esetben, kivétel nélkül a tápvízellátó hálózat bojler előtti szakaszába, azaz a bojler hideg víz ágába történik.

Csatlakoztatása ½ belső menet segítségével oldható meg.

A biztonsági szelep felépítése, a vízáramlá sorrendjét alapul véve: visszacsapó szelep, melynek funkciója, hogy megakadályozza a víz visszaáramlását a bojlerből a tápvízhálózatba.

A biztonsági szelep elvezeti a bojler felfűtése közben, a táguló víz által okozott (vagy egyes esetekben a hőmérséklet-korlátozó együttes hibája esetén keletkező) túlnyomást.

Ha a lefúvógombot balra elforgatja, akkor a szeleptányérat ki tudja emelni, aminek következtében a bojlerben lévő vizet le lehet engedni, a lefúvató csövön keresztül.

 Biztonsági okokból fűtés közben az elvezető vezetékből víznek kell folynia. Az ideális működés kontrollálása miatt érdemes időközönként a lefuvató gombot balra elfordítani. Ebben az esetben a levezető vezetéken keresztül a bojlerből víznek kell távoznia.

A bojler bemenő hidegvíz vezetékébe kell beépíteni a biztonsági szelepeket úgy, hogy a bojlertől ne váljanak lezárhatókká.

A szelepek, és a bojler közé semmilyen elzáró eszközt, szennyfogót vagy szűkítőt nem szabad beszerelni azért, hogy jól hozzáférhetőek legyenek, ráadásul az is nagy odafigyelést igényel, hogy lefúváskor a kiáramló víz, vagy gőz ne veszélyeztessen senkit sem.

A megfigyelhető, nyitott lefúvó vezetéket óvni kell a befagyástól, ezért hangsúlyos, hogy a víz kifolyása épületen belül legyen biztosítva. A lefúvató vezeték maximális hossza két méter, míg a biztonsági szelep kimenő keresztmetszetével megegyező paraméterekkel kell rendelkeznie. Kettőnél több ív nem lehet benne. Fontos, hogy az iránya eső jellegű legyen.

A biztonsági szelep, amennyiben szakszerűen, a fent leírtak szerint lett beszerelve nem igényel különösebb karbantartást, kivéve, ha a kifolyó víz nem megfelelő tisztaságú. Ilyenkor ugyanis előfordulhat, hogy a belseje tisztításra szorul. Az elszennyeződés jele, ha a biztonsági szelep nem csak felfűtéskor, hanem azon túl is folyamatosan folyik.

A szelep megbontása esetén 10-20 másodperces lefúvás ajánlott. A biztonsági szelep szétszedése, karbantartása szigorúan szakfeladat, így elvégzéséhez szakember segítségére van szükség.

Olvassa el a cikksorozat első részét is!

Hívjon minket bizalommal
Duguláselhárítás: 06-20-398-7569

Hajdú villanybojler karbantartás Budapest