Hívjon a hét bármely napján 8:00 és 20:00 között!
Szolgáltatási terület: BUDAPEST
06-20-398-7569
Miért fogyaszt többet egy elvízkövesedett villanybojler

Miért fogyaszt többet egy elvízkövesedett villanybojler?

Elvízkövesedett Hajdu villanybojler áramfogyasztása


Egy villanybojler túlzott elvízkövesedése rengeteg problémát okozhat, ráadásul olyan meghibásodásokat is előidézhet a készülékben, amelyek még a megfelelő karbantartás ellenére is teljesen tönkretehetik a berendezést. A vízkőlerakódás ugyanis roncsolhatja a villanybojler fűtőszálát, redukálva ezzel annak teljesítményét, valamint lecsökkentheti a bojler víztartályának térfogatát is, így a vízköves bojler jelentősen, akár a normál fogyasztás másfélszeresével is többet fogyaszthat. A vízköves fűtőszál ezenfelül még fokozottan veszélyes is lehet, hiszen a villanybojlerben lévő fűtőszál a kelleténél jóval magasabb hőfokra melegedhet, ami miatt tönkremehet a fűtőszál gumi tömítése, és a bojler csöpögéséhez vezethet.

 

Mennyit fogyaszt normál esetben egy villanybojler?


Teljes pontossággal nagyon nehéz megbecsülni, mennyit fogyaszthat egy Hajdu villanybojler, hiszen az átlagos áramfogyasztás rendkívül sok tényezőtől függ. A levegő hőmérséklete, a bojler űrtartalma, a bojler szigetelése, illetve a vízkövesség mértéke is nagyban befolyásolhatja az átlagos energiafelhasználást. Ha nagyon szeretnénk általánosítani, akkor körülbelül 700 Wh/nap a fogyasztása egy 50 literes Hajdu villanybojlernek, ha 65°C-os vizet tart melegen. Ezt az átlagfogyasztást a legjobban a villanybojler vízkövessége befolyásolhatja, természetesen negatív irányba, így érdemes rendszeresen vízkőteleníteni a készüléket.

A vízköves villanybojler többletfogyasztásának oka

A túlzott vízkövesség okozta többletfogyasztás általában egy igen hosszú folyamat végeredménye, így, ha időben felismerjük, hogy villanybojlerünk vízköves, még megelőzhetjük a problémát. Ha azonban figyelmen kívül hagyjuk a rendszeres ellenőrzés szükségességét, az bizony a villanyszámlánkon is hamar meg fog mutatkozni. A vízkő ugyanis szép lassan beteríti a tartály belsejét, melynek következtében a bojler fűtőszála már csak a vízkövet fogja melegíteni. Mivel az igen hamar, igen magas hőfokra melegszik, ami károsíthatja a fűtőszál tőmítését, csöpögéshez vezethet. Ilyen mértékű vízkövesedés esetén a bojler fűtőszálának teljesítménye teljesen lecsökken, valamint a bojler űrtartalma is alacsonyabb lesz, a tartály falára rakódott rengeteg vízkő miatt. Mivel a vízkő rendkívül jó hőszigetelő anyag, így gátolja a villanybojler hőátadását, ami így csak jóval több energiát felhasználva, és csak sokkal lassabban lesz képes a benne lévő víz megfelelő hőmérsékletre való melegítésére.

Elvízkövesedet Hajdu villanybojler áramfogyasztásának csökkentése 06 20 398 7569Az oldalon sütiket használunk. Elfogadom.