Hívjon a hét bármely napján 8:00 és 20:00 között!
Szolgáltatási terület: BUDAPEST
06-20-398-7569
Hajdu villanybojler hőkorlátozó visszakapcsolása

Hőkorlátozó

Hőkorlátozó bekötése:

A bojler egyik fontos vagy talán a legfontosabb biztonsági eleme. Működésére akkor kerül sor, ha a hőfokszabályzó elektronika meghibásodik, 110c vízhőfok elérésénél lekapcsol, ezzel megakadályozva a túlfűtést és a tartályban lévő víz begőzösödést.

Újabb hőfokkorlátolók esetében ilyenkor az oldalán található két fekete fül megnyomásával (a bojlerben lévő víz kihűlése után) a fűtés újra indítható.

A retesz visszakapcsolása csak ideiglenes megoldást jelenthet, hiszen működését valami hiba váltotta ki ami újra felléphet, ezért minden esetben a visszakapcsolás után szerelőt kell hívni és el kell végezni a bojler karbantartását vízkőtelenítését. Mert legtöbb esetben a túlzott vízkővesedés miatt melegszik túl a bojler hőfok érzékelője. A hőkioldó leoldása után a melegvíz elhasználása után, nem lesz melegvíz a bojlerben. Hívjon ha nem fűt nem melegít Hajdu villanybojlere.

Nincs melegvíz a bojlerben, nem fűt a bojler?
Hajdu hőkorlátozó bekötése Budapest : 06-20-398-7569

Nyári Tibor villanybojler szerelő

Meghibásodását legtöbb esetben a karbantartás hiánya okozza, ha nem cseréljük ki 2-3 évente a víztérben lévő anódot (az aktív magnézium anód az elektrokémiai korrózió ellen védi bojlerünket) az alaplap a hegesztések és gyenge pontok mentén kilyukadhat, és a szivárgó víz éppen a hőfokkorlátozó elektronikába folyhat. Ilyenkor zárlat is keletkezhet, és lecsapja a bojler biztosítékát.

Ugyan ezt a hibát okozhatja a párásodás ami főként akkor fordulhat elő ha magas páratartalmú helyiségben található a bojler így például fürdőkád felett.  Ha megpróbáltuk visszakapcsolni a villanyórába található megszakítót de továbbra sem működik vagy nem lehet visszakapcsolni semmi esetre se szedje le a védőburkolatot mert 220v található a fedetlen sarukban és vezetékekben, ami a vizes nyirkos közeggel áramütési szempontból kiemelten veszélyesnek számít!!

A beázott, vagy sérült hőfokkorlátozót csak cserével lehet javítani függetlenül attól, hogy új vagy régi típusú.

Cseréje otthoni körülmények közt TILOS az áramütés veszélye miatt, és emellett hőkorlátozó cseréjénél a többi elektromos alkatrészt is el kell távolítani, aminek újbóli bekötése kapcsolási rajz és kellő szakértelem nélkül életveszélyes.

 

hokorlatozoHajdu hőkorlátozó elektronika

Új típusú, ZEK jelzésű bojler (hőkorlátozó és hőfokszabályzó) elektronika:

Az új típusú bojlerek elektronikáját nem lehet összehasonlítani a régebbiekével, ezért külön részben ismertetném.

A hazai Hajdu villanybojler gyártó cég is próbál fejlődni az aktuális igényeknek megfelelni, mint manapság sok más cég is, villanybojler esetében azt jelenti, hogy minél rövidebb idő alatt fűtse fel a nagy tömegű vizet, mindezt kevesebb energia felhasználásával mint régi társai. Így a Hajdu villanybojlerek legfőbb változása az elektronika és a fűtőszál terén valósult meg.

A leglényegesebb ahogy a cím is ezt sugallja, hogy a hőkorlátozó és a hőfokszabályzó már egy egységet képez, tehát egy burkolaton belül kapott helyet lényegesen kisebb méretre redukálva a két elektronika és nem két külön egységet alkotva mint régen.

Ezzel a változtatással sokkal egyszerűbbé vált a bojler szervizelése, és kevesebb összegből lehet felújítani az elektronikát mint előzőleg, és nem mellesleg biztosara vehetjük, hogy nem maradt hibás elektronika esetlegesen hátra.

Eltűntek a kábelek és ezzel együtt a elektromos hibák és érintkezési hibák lehetősége is nagymértékben csökkent. A régi Hajdu bojlereknél sokszor előfordult az alaplap hegesztések mentén való kilukadása, a ZEK típus esetében az alaplapon nem található hegesztési varrat, úgy oldották meg, hogy a fűtőszál önmagában tartalmazza a mérőcsonk kapilláris csövét ami nem vasból van hanem már vörösrézből, és az általános szerviz illetve vízkőtelenítés során az új fűtőszállal együtt cserélődik.

Hajdu bojler hokorlatozo visszakapcsolasaAz új elektronikával pontosabb hőfokbeállítás érhető el.

Legsűrűbben tapasztalt hibák: Az elektronikában sajnos továbbra is az aktív vizesedés illetve a párásodás okoz a legtöbb gondot. A párásodás főként régebbi lakásoknál vagy rosszul szellőztetett helyiségekben alakul ki, de villanybojler esetében a fürdőkád feletti elhelyezés is tovább rontja a dolgot. A vizesedés gyakorlati tapasztalatok alapján a karbantartás késlekedéséből adódik, ugyanis a fűtőszál alatt elhelyezkedő tömítés a hő hatására felkeményedik vagy esetekben megrepedezik és tömítetlenség alakul ki, ami pont az elektronikába csöpög ezzel zárlatot okozva.

Ha a hőfokkorlátozó valamilyen okból kifolyólag leold a henger alakú fehér elektronikai egység alján találjuk meg a reteszt kis piros négyzet formájában amit egy vékonyabb csavarhúzóval vagy fázisceruzával tudunk visszanyomni. Ha a hő korlátozás megtörténik visszakapcsolást követően szakembert kell hívni, mert a probléma forrása ezzel nem oldódott meg így csak ideiglenes eredményt hoz.

Cseréjét otthoni körülmények között továbbra sem javaslom, mert igen nagy az áramütés veszélye, és az elektronika cseréje is szakértelmet kíván, illetve figyelni kell a fázisérzékenységre is.

Új típusú ZEK elektronikánál a meghibásodott vagy beázott egységet csak cserével lehet „szabad” javítani.

Hajdu vízmelegítők javítása, Budapesti Nyári Tibor villanybojler szerelő +36 20 398 7569

Bojler hőkorlátozó cseréje Budapest
Hajdu hőkorlátozó cseréje Budapest : 06-20-398-7569

Nyári Tibor villanybojler szerelő

 Ha tetszett a cikk, ossza meg, vagy lájkolja, hogy még többen olvashassák!