Nem fűt nem melegít a bojler, hőkioldó hiba

Mit tegyünk ha a hőkioldó elektronika lekapcsolt 

A leggyakrabban előforduló probléma, hogy nem melegít, nem fűt a villanybojler. Roppant kellemetlen , ha zuhanyzás fürdés közben szembesülünk vele, hogy nincs melegvíz. Pedig mint minden bekövetkezett működési hiba előtt, bizonyos előjelek hívják fel a figyelmet arra, hogy valami nem stimmel. Ilyen, például ha bojlerünk fura sistergő zúgó hangokat ad ki magából.

Mit tegyünk, ha nem fűt nem melegít a villanybojler

A legelső lépés, hogy ellenőrizzük a villanybojler kis megszakítóját, hogy felkapcsolt, vagy leoldott állapotban van.

Ha a biztosíték felkapcsolt állapotban van valószínűleg a bojler hőkioldója állította le szakította meg a villanybojler fűtését.

Miért old ki a hőkioldó, miért áll le a bojler?

 A bojler hőkioldó egy biztonsági elem ami megakadályozza a bojler túl melegedését.  Általában a fűtőszálra rakódott vízkő miatt, a bojlerben lévő víz már nem tudd közvetlenül érintkezni a fűtőszál felületével. Azaz nem tudja elvezetni a hőt.

Ezért a fűtőszál környezete és a bojler alaplap tokcsövében elhelyezett hőkioldó érzékelője felforrósodik, és ha eléri a kioldási hőmérsékletett le állítja elveszi az áramot a fűtőszálról.  A kioldott lekapcsolt hőkioldó addig nem is engedi a bojler fűtését, amíg azt újra fel nem kapcsoljuk.

A hőkorlátozó visszakapcsolása

A hőkioldó a bojler műanyag fedele eltávolítása után ideiglenesen újra üzembe helyezhető. Viszont visszakapcsolás előtt, mindenképp távolítsuk el a bojlerben lévő vízkővet. Ha ezt elmulasszuk, hamarosan újra túlmelegszik, és ismét leáll bojlerünk.

Hajdu villanybojler hőkorlátozó visszakapcsolásaÚj típusú Hajdú hőkorlátozó visszakapcsolása

Legelső lépés hogy mielött eltávolítjuk a villanybojler műanyag fedelét áramtalanítsuk készülékünket, kapcsoljuk le a bojler elektromos kismegszakítóját, a biztosíték táblán. Soha ne szereljük bojlerünket feszültség alatt.

A képen látható új típusú hőkorlátozó, kék hőfokszabályzó gombja mellet található piros színű kis gombot ovatosan nyomjuk meg egy kissep csavarhúzóval.

A gomb benyomása közben figyeljünk és egy kis kattanást kell hallanunk, ha hallotuk a kattanást biztosan sikerült vissza kapcsolni a hőkioldót

 

Hajdu bojler vissza kapcsolásaRégi típusú Hajdú hőkorlátozó visszakapcsolása

A régi típusú Hajdu hőkorlátozó visszakapcsolásához, áramtalanítás után nyomja meg a hőkorlátozóból kiálló két kis gombot. Ennél a típusnál is halható egy kis kattanás amikor sikerül újra kireteszelni az elektronikát.

Mindkét esetben a visszakapcsolást követően, a műanyag fedél visszaszerelését és a kismegszakító felkapcsolása után újra melegíteni fogja a vízet a bojler.

De ne feledje, nem véletlenűl fűtöt túl a villanybojler, amilyen hamar csak lehet el kell végezi a bojler karbantartását, vízkőtelenítését. Ellenkező esetben újra le fog állni a bojler és bosszankadhatunk a melegvíz hiánya miatt.

Amikor nem a hőkorlátozó miatt nem melegít a villanybojler

Fűtőszál hiba

Szintén gyakori probléma hogy a vízkövesedés és a megnövekedett felfűtési idő miatt szétéghetnek a bojler műanyag fedele alatt található vezetékek, illetve megrepedhet a bojler fűtőszála. Ha ez bekövetkezik szintén nem fog felmelegedni a bojlerünkben a víz. Ne várja meg előzze meg a villanybojler leállását.

Hívjon akár most, és mi kellő körültekintéssel nagy tapasztalattal elvégezzük Hajdu villanybojlere karbantartását, vagy javítását Budapest területén

Előzze meg Hajdú villanybojlere kilyukadását

Bojler hőkioldó vissza kapcsolása, cseréje 
Bojler hőkioldó vissza kapcsolása, cseréje : 06-20-398-7569

Nyári Tibor villanybojler szerelő

Ha tetszett a cikk, ossza meg, vagy lájkolja, hogy még többen olvashassák!