Hívjon a hét bármely napján 8:00 és 20:00 között!
Szolgáltatási terület: BUDAPEST
06-20-398-7569
Melegvíz hőfoka legionella

Melegvíz hőfoka

A melegvízzel terjedő fertőzések megelőzése

A költséghatékonyság érdekében nem szívesen melegítjük a használati meleg vizet egy bizonyos hőfokon túl a villanybojlerrel – így azonban fertőzésveszélynek tehetjük ki magunkat. A vízben élő baktérium, a legionella ugyanis langyos vízben igen gyorsan szaporodik, így a fertőzött víz fogyasztása magas kockázatot jelenthet az egészségünkre. A baktérium okozta legionellosis nevű betegség tünetei hasonlóak az influenzáéihoz; súlyos esetben akár halállal is végződhet. A kórokozó a felső légutakon keresztül jut be a tüdőbe a pára állapotban jelenlévő víz segítségével.

Legalább 60 fokra érdemes melegíteni a vizet a villanybojlerrel

A legjobb módszer a megelőzésre az, ha a vizet egy bizonyos hőfokon túlra melegítjük a villanybojlerrel. A baktérium ugyanis a 32–42 fokos vízben szaporodik a legerőteljesebben; minimum 60 fokosra melegített víz esetén teljesen megszűnik a legionellaveszély. A kórokozó főként pangó vizekben fordul elő, ezért meg kell akadályozni, hogy a belső hálózatban pangás lépjen fel. Főként nagy épületeknél fordul elő, hogy bizonyos csőszakaszokban a víz hosszabb ideig áll fogyasztás nélkül áll, így ideális körülmények alakulnak ki a legionella szaporodásához. Az időszakosan használt épületek, például nyaralók esetében fokozottan fennáll ez a probléma.

Átfolyós villanybojler bekötése

Ha átfolyós villanybojlert használunk melegvízkészítéshez, kevésbé kell számolnunk a baktérium elszaporodásával; tárolós kialakításnál viszont már sokkal nagyobb ennek veszélye. Így a tárolós helyett átfolyós bojler bekötése ajánlott; ehhez keressen egy megbízható bojlerszerelőt. Ha a tároló mérete túl nagy, nagyobb az esély a kórokozó szaporodására. A berendezés anyaga is lényeges: a legionella sokkal gyakoribb a műanyag csövekben, mint a rézből készültekben. Energetikai szempontból kézmosáshoz 35, zuhanyzáshoz 38, fertőtlenítéshez 88 fokra ajánlott felmelegíteni a vizet a villanybojlerrel; egészségügyi szempontból viszont érdemes elérni a 60 fokot, hogy megszabadulhassunk a fertőzésveszélytől. Kisebb hőmérsékleten biztonságunk érdekében alkalmazzunk termikus fertőtlenítést.

Nyári Tibor villanybojler szerelő - 06-20-398-7569